Hoe een elektrische storing op te sporen en op te lossen

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

# Hoe een elektrische storing op te sporen en op te lossen

Als je te maken krijgt met een elektrische storing in huis, kan dat behoorlijk vervelend zijn. Maar met de juiste kennis en gereedschap kun je vaak de storing zelf opsporen en oplossen. In dit artikel deel ik mijn eigen ervaring en geef ik tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

## Stap 1: Controleer de stoppen en zekeringen

De eerste stap bij het oplossen van een elektrische storing is het controleren of de stoppen en zekeringen nog in orde zijn. Als een stop of zekering is doorgeslagen, kan dit de oorzaak zijn van de storing. **Ga altijd eerst na of de stroom is uitgeschakeld door de hoofdschakelaar om te zetten.**

Controleer vervolgens alle stoppen en zekeringen in de meterkast. Als je een doorgeslagen stop of zekering tegenkomt, vervang deze dan door een nieuwe. **Zorg ervoor dat je de juiste ampère-waarde gebruikt.**

## Stap 2: Check de aardlekschakelaar

Als de stoppen en zekeringen in orde zijn, kan het probleem liggen bij de aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar kan uitgeschakeld worden door een lekstroom in het circuit. **Controleer of de aardlekschakelaar omhoog staat.** Als dit het geval is, druk dan op de testknop van de aardlekschakelaar om te kijken of deze goed werkt.

## Stap 3: Inspecteer de bekabeling

Als de stoppen, zekeringen en aardlekschakelaar in orde zijn, kan het probleem liggen bij de bekabeling in huis. **Inspecteer alle kabels en stopcontacten op beschadigingen.** Als je beschadigingen tegenkomt, vervang dan de bekabeling of het stopcontact.

## Stap 4: Test de aansluitingen

Een andere mogelijke oorzaak van een elektrische storing kan liggen bij de aansluitingen in het elektriciteitsnetwerk. **Controleer of alle aansluitingen goed zijn vastgedraaid en geen speling hebben.** Het kan ook helpen om de aansluitingen schoon te maken met een ontvetter en een borsteltje.

## Stap 5: Schakel een professional in

Als je na het uitvoeren van bovenstaande stappen nog steeds geen oplossing hebt gevonden voor de elektrische storing, is het verstandig om een professionele elektricien in te schakelen. **Een elektricien heeft de juiste kennis en gereedschap om de storing te lokaliseren en op te lossen.**

Het opsporen en oplossen van elektrische storingen kan soms een uitdagende klus zijn, maar met de juiste aanpak en kennis is het goed te doen. Door systematisch te werk te gaan en stap voor stap te controleren waar het probleem vandaan komt, kun je vaak de storing zelf oplossen.

In dit artikel heb ik mijn eigen ervaring gedeeld en tips gegeven over hoe je het beste een elektrische storing kunt opsporen en oplossen. **Onthoud altijd om veiligheid voorop te stellen en indien nodig een professional in te schakelen.** Veel succes met het oplossen van elektrische storingen in huis!

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie