Het maken van een houten snijplank

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Hoe maak je een houten snijplank?

Als je graag zelf aan de slag wilt gaan met klussen en doe-het-zelven, dan is het maken van een houten snijplank een leuk en praktisch project om mee te beginnen. In dit artikel zal ik je stap voor stap laten zien hoe je zelf een mooie en functionele houten snijplank kunt maken.

Benodigdheden

Voordat je begint met het maken van een houten snijplank, is het belangrijk om de juiste materialen en gereedschappen bij de hand te hebben. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

 • Hout: Kies een stuk hout van goede kwaliteit, zoals beuken, eiken of walnoot. Zorg ervoor dat het hout niet behandeld is met chemicaliën.
 • Meetlint en potlood: Om het hout op maat te kunnen afmeten en markeren.
 • Zaag: Voor het op maat zagen van het hout.
 • Schuurpapier: Om de ruwe randen van het hout glad te maken.
 • Plankenlijm: Om de verschillende stukken hout aan elkaar te bevestigen.
 • Klemmen: Om de stukken hout tijdens het drogen op hun plaats te houden.
 • Snijplankolie: Om de snijplank te beschermen en te onderhouden.

Stappenplan

En nu gaan we aan de slag met het maken van de houten snijplank. Volg deze stappen:

 1. Hout op maat zagen: Meet het hout af en zaag het op de gewenste maat voor de snijplank.
 2. Schuur de randen: Gebruik schuurpapier om de ruwe randen van het hout glad te maken.
 3. Verlijm de stukken hout: Breng een dun laagje plankenlijm aan op de uiteinden van de stukken hout en druk ze stevig tegen elkaar. Gebruik de klemmen om de stukken op hun plaats te houden terwijl de lijm droogt.
 4. Schuur de snijplank: Schuur de bovenkant en de randen van de snijplank totdat deze mooi glad zijn.
 5. Behandel de snijplank: Breng een dun laagje snijplankolie aan op de snijplank en laat het intrekken. Herhaal deze stap indien nodig.
 6. Laat de snijplank drogen: Laat de snijplank goed drogen voordat je hem gaat gebruiken.

Onderhoud van de houten snijplank

Om ervoor te zorgen dat je houten snijplank lang mooi blijft en goed blijft functioneren, is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Hier zijn een paar tips:

 • Reinig de snijplank na gebruik: Spoel hem af met warm water en een mild reinigingsmiddel. Droog de snijplank goed af voordat je hem opbergt.
 • Behandel de snijplank regelmatig met snijplankolie: Dit helpt om het hout te beschermen en te voorkomen dat het uitdroogt.
 • Vermijd blootstelling aan vocht en hitte: Laat de snijplank niet in water weken en zet hem niet in de buurt van een warmtebron.

Samenvatting

Het maken van een houten snijplank is een leuk en eenvoudig project dat je zelf kunt doen. Door de juiste materialen en gereedschappen te gebruiken en de stappen te volgen, kun je een mooie en functionele snijplank creëren. Vergeet niet om de snijplank goed te onderhouden, zodat je er lang plezier van kunt hebben. Veel succes met klussen en doe-het-zelven!

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie