Gids voor het bouwen van een houtgestookte pizzaoven in de achtertuin

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Gids voor het bouwen van een houtgestookte pizzaoven in je achtertuin

Ben je een liefhebber van zelfgebakken pizza’s en droom je van een authentieke houtgestookte pizzaoven in je eigen achtertuin? Met een beetje handigheid en geduld kan je deze droom werkelijkheid maken. In deze gids deel ik mijn ervaring en tips voor het bouwen van een houtgestookte pizzaoven vanuit je eigen achtertuin.

Stap 1: Kies de juiste locatie

De eerste stap bij het bouwen van een houtgestookte pizzaoven is het kiezen van de juiste locatie in je achtertuin. Zorg ervoor dat de oven een stevige en vlakke ondergrond heeft en dat deze voldoende ruimte heeft om veilig te kunnen koken. Houd ook rekening met de windrichting, zodat rook en hitte geen overlast veroorzaken.

Tips:

 • Zorg voor voldoende ventilatie rondom de oven.
 • Plaats de oven niet te dicht bij brandbaar materiaal.

Stap 2: Verzamel materialen en gereedschap

Voor het bouwen van een houtgestookte pizzaoven heb je verschillende materialen en gereedschap nodig. Denk hierbij aan stenen, vuurvaste mortel, isolatiemateriaal en een schop. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen van tevoren hebt klaarliggen, zodat het bouwproces soepel verloopt.

Benodigde materialen:

 1. Vuurvaste stenen
 2. Vuurvaste mortel
 3. Isolatiemateriaal
 4. Schop

Stap 3: Bouw de basis van de oven

Nadat je de locatie hebt gekozen en de materialen hebt verzameld, is het tijd om de basis van de oven te bouwen. Leg een stevige fundering van stenen en vul deze op met vuurvaste mortel. Zorg ervoor dat de fundering waterpas is en laat deze drogen voordat je verder gaat met de bouw.

Tips:

 • Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de fundering recht is.
 • Laat de mortel voldoende uitharden voordat je verder gaat met de bouw.

Stap 4: Bouw de koepel van de oven

Nadat de basis is gebouwd, is het tijd om de koepel van de oven op te bouwen. Stapel de vuurvaste stenen in een halve cirkel en gebruik vuurvaste mortel om ze aan elkaar te bevestigen. Bouw de koepel langzaam omhoog en zorg ervoor dat deze stevig en stabiel is.

Tips:

 • Maak gebruik van een sjabloon om de juiste vorm van de koepel te creëren.
 • Zorg voor voldoende isolatie tussen de stenen om warmteverlies te voorkomen.

Stap 5: Afwerking en testen

Nadat de koepel van de oven is gebouwd, is het tijd voor de afwerking. Maak de binnenkant van de oven schoon en voeg eventueel extra isolatiemateriaal toe. Laat de oven vervolgens langzaam opwarmen met een klein vuurtje om te controleren of alles goed werkt en er geen scheuren ontstaan.

Tips:

 • Laat de oven langzaam opwarmen om scheuren te voorkomen.
 • Experimenteer met het stoken van hout om de juiste temperatuur te bereiken voor het bakken van pizza’s.

Met deze gids en tips kan je zelf aan de slag gaan met het bouwen van een houtgestookte pizzaoven in je achtertuin. Geniet van het proces en het eindresultaat en nodig vrienden en familie uit om samen te genieten van zelfgebakken pizza’s!

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie