Gids voor installatie regenwatervat

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Installatie regenwatervat: een gids vanuit eigen ervaring

Als je overweegt om een regenwatervat te installeren in je tuin, dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres. Ik heb zelf onlangs een regenwatervat geïnstalleerd en deel graag mijn ervaring en tips met jou. Met een regenwatervat kan je regenwater opvangen en gebruiken voor het besproeien van je tuin, het wassen van de auto of zelfs voor het doorspoelen van het toilet. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In dit artikel beschrijf ik stap voor stap hoe je zelf een regenwatervat kan installeren.

Benodigdheden voor de installatie

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om alle benodigdheden in huis te hebben. Dit zijn onder andere:

  • Regenwatervat: Kies een regenwatervat met voldoende capaciteit voor jouw behoeften.
  • Regenpijpafleider: Hiermee kan je de regenpijp verbinden met het regenwatervat.
  • Filtersysteem: Om vuil en bladeren uit het regenwater te filteren.
  • Overloopset: Zorgt ervoor dat het overtollige water kan wegstromen bij hevige regenval.
  • Tuinslang: Voor het aansluiten van een kraan aan het regenwatervat.

Stappen voor de installatie

Stap 1: Bepaal de locatie

Voordat je het regenwatervat plaatst, is het belangrijk om een geschikte locatie te kiezen. Kies een plek waar het vat stabiel staat en waar je makkelijk bij kan om water te tappen. Zorg er ook voor dat de ondergrond goed waterpas is.

Stap 2: Installeren van de regenpijpafleider

De regenpijpafleider zorgt ervoor dat het regenwater vanaf het dak rechtstreeks het regenwatervat in stroomt. Zaag hiervoor een stukje uit de regenpijp op de gewenste hoogte en bevestig de afleider met behulp van de bijgeleverde beugels.

Stap 3: Aansluiten van het filtersysteem

Het filtersysteem zorgt ervoor dat vuil en bladeren worden tegengehouden voordat het water in het vat terechtkomt. Plaats het filtersysteem in de regenpijp tussen de afleider en het vat. Zorg ervoor dat het goed vast zit en regelmatig wordt schoongemaakt.

Stap 4: Plaatsen van het regenwatervat

Zodra de afleider en het filtersysteem zijn geïnstalleerd, kan je het regenwatervat op de juiste plek zetten. Zorg ervoor dat het vat stevig staat en waterpas is. Sluit de overloopset aan om ervoor te zorgen dat overtollig water kan wegstromen bij hevige regenval.

Stap 5: Aansluiten van een kraan

Als je het regenwater wil gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin, kan je een kraan aansluiten op het regenwatervat. Sluit een tuinslang aan op de kraan en je kan meteen beginnen met het besproeien van je tuin met regenwater.

Samenvatting

Het installeren van een regenwatervat is een relatief eenvoudige klus die je zelf kan uitvoeren. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden in huis hebt en volg de stappen zoals hierboven beschreven. Door het opvangen en gebruiken van regenwater kan je niet alleen geld besparen op je waterrekening, maar ook een positieve bijdrage leveren aan het milieu.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie