Het repareren van een lekkende kraan: een eenvoudige gids

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Het repareren van een lekkende kraan: een eenvoudige gids vanuit mijn ervaring

Iedereen kent het wel: een kraan die blijft druppelen of zelfs lekt. Het geluid van druppelend water kan behoorlijk irritant zijn, niet alleen voor jou maar ook voor je portemonnee. Gelukkig hoef je niet meteen een loodgieter te bellen, want vaak kun je een lekkende kraan zelf repareren. In deze gids deel ik mijn ervaring en tips om dit klusje eenvoudig zelf te klaren.

Benodigdheden

Voordat je aan de slag gaat, is het handig om alle benodigdheden bij de hand te hebben. Zo voorkom je dat je tussendoor nog naar de winkel moet rennen. De volgende materialen heb je nodig:

  • Schroevendraaier
  • Tang
  • Nieuwe kraanringen (evt. te verkrijgen bij de bouwmarkt)
  • Oude handdoek

Stap voor stap

Nu je alle benodigdheden klaar hebt liggen, kunnen we beginnen met het repareren van de lekkende kraan. Volg deze stappen en je zult zien dat het zo gepiept is:

Stap 1: De watertoevoer afsluiten

Voordat je begint met het repareren van de kraan, is het belangrijk om de watertoevoer af te sluiten. Dit kun je doen door de hoofdkraan in je woning dicht te draaien. Zo voorkom je dat er water blijft lekken tijdens de reparatie.

Stap 2: De kraan demonteren

Gebruik de schroevendraaier en tang om de kraan te demonteren. Draai eerst de schroefjes los en haal voorzichtig de kraan uit elkaar. Leg de onderdelen op een oude handdoek, zodat je ze niet kwijtraakt.

Stap 3: Vervangen van de kraanringen

Inspecteer de kraanringen op slijtage of beschadiging. Vervang ze indien nodig door nieuwe kraanringen. Zorg ervoor dat je de juiste maat kiest, zodat de kraan weer goed kan worden gemonteerd.

Stap 4: De kraan weer monteren

Zodra je de nieuwe kraanringen hebt geplaatst, kun je de kraan weer in elkaar zetten. Draai de schroefjes weer vast en zorg ervoor dat alles goed is gemonteerd. Controleer of de kraan nu niet meer lekt.

Stap 5: Watertoevoer weer openen

Nadat je de kraan succesvol hebt gerepareerd en gecontroleerd, kun je de watertoevoer weer openen. Draai de hoofdkraan in je woning weer open en controleer of de kraan nu niet meer lekt.

Samenvatting

Het repareren van een lekkende kraan hoeft niet moeilijk te zijn. Met de juiste materialen en een paar simpele stappen kun je dit klusje eenvoudig zelf klaren. Zorg ervoor dat je de watertoevoer afsluit, de kraan demonteert, de kraanringen vervangt, de kraan weer monteert en tot slot de watertoevoer weer opent. Op deze manier kun je snel en gemakkelijk van die irritante lekkende kraan afkomen.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie