Hoe bouw je zelf een insectenhotel voor de tuin?

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Hoe bouw je zelf een insectenhotel voor de tuin?

Heb jij een passie voor tuinieren en wil je graag iets doen om de insecten in jouw tuin te helpen? Dan is het bouwen van een insectenhotel een leuke en nuttige klus! In dit artikel deel ik mijn ervaringen en tips over hoe je zelf een insectenhotel kunt maken voor in jouw tuin.

Wat is een insectenhotel en waarom is het belangrijk?

Een insectenhotel is een houten constructie met verschillende compartimenten waar insecten zoals bijen, lieveheersbeestjes en vlinders kunnen nestelen en overwinteren. Deze diertjes zijn ontzettend belangrijk voor de bestuiving van planten en gewassen, en helpen daarmee de biodiversiteit in jouw tuin op peil te houden.

Het bouwen van een insectenhotel is dus niet alleen leuk om te doen, maar ook erg nuttig voor de natuur!

Wat heb je nodig?

Voordat je aan de slag gaat met het bouwen van een insectenhotel, is het handig om de benodigde materialen en gereedschappen te verzamelen. Hieronder vind je een overzicht:

 • Houten planken of pallets
 • Bamboestokken of holle takken
 • Kartonnen stukken
 • Takjes en bladeren
 • Zaag
 • Boor
 • Hammer

Zorg ervoor dat je duurzame materialen gebruikt die niet behandeld zijn met schadelijke stoffen, dit is namelijk niet goed voor de insecten.

Hoe bouw je het insectenhotel?

Als je alle materialen en gereedschappen verzameld hebt, kun je aan de slag met het bouwen van het insectenhotel. Hier volgen de stappen die je kunt volgen:

 1. Zaag de houten planken op maat voor de basis van het insectenhotel.
 2. Boor gaten in de bamboestokken of holle takken en plaats deze in een van de compartimenten.
 3. Vul andere compartimenten met kartonnen stukken, takjes en bladeren zodat de insecten hier kunnen nestelen.
 4. Monteer alle onderdelen met de hamer en spijkers tot een stevige constructie.

Zorg ervoor dat het insectenhotel op een beschutte plek in de tuin wordt geplaatst, bij voorkeur met de voorkant naar het zuiden gericht. Zo kunnen de insecten optimaal gebruik maken van het hotel.

Onderhoud van het insectenhotel

Eenmaal gebouwd, is het belangrijk om het insectenhotel regelmatig te onderhouden. Verwijder bijvoorbeeld elk jaar de oude nestmaterialen en maak de gaten in de bamboestokken schoon. Zo blijft het insectenhotel aantrekkelijk voor de diertjes om te gebruiken.

Ook kun je ervoor kiezen om elk jaar nieuwe materialen toe te voegen of het insectenhotel uit te breiden, zodat er nog meer insecten een plekje kunnen vinden.

Samenvatting

Het bouwen van een insectenhotel is een leuke en nuttige activiteit voor tuinliefhebbers. Door het volgen van bovenstaande tips en stappen, kun je zelf een mooi insectenhotel maken waar verschillende insecten een thuis kunnen vinden. Vergeet niet om regelmatig onderhoud te plegen, zodat het hotel aantrekkelijk blijft voor de diertjes. Zo draag jij bij aan een gezonde en diverse tuin!

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie