Hoe maak je zelf een compostthee voor planten?

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Zelf compostthee maken voor planten

Compostthee is een geweldige manier om je planten te voorzien van voeding en vitaminen die ze nodig hebben om gezond en sterk te groeien. Het is eenvoudig om thuis zelf compostthee te maken en het is een duurzame manier om je planten te verzorgen. In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf compostthee kunt maken vanuit mijn eigen ervaring.

Wat heb je nodig?

Voor het maken van compostthee heb je een aantal benodigdheden nodig. Zorg ervoor dat je het volgende bij de hand hebt voordat je begint:

 • Een emmer of ton
 • Compost of wormenmest
 • Regenwater of bronwater
 • Zeep voor het reinigen van de emmer
 • Een luchtpomp of roerstok
 • Een doek of fijnmazig net om de compost af te dekken

Hoe maak je compostthee?

Volg onderstaande stappen om zelf compostthee te maken:

 1. Begin met het vullen van de emmer of ton met water. Zorg ervoor dat je regenwater of bronwater gebruikt en geen kraanwater, omdat kraanwater chemicaliën kan bevatten die de werking van de compostthee kunnen verstoren.
 2. Voeg vervolgens een flinke hoeveelheid compost of wormenmest toe aan het water. De verhouding is ongeveer 1 deel compost op 10 delen water.
 3. Gebruik een luchtpomp of roerstok om het mengsel goed door te roeren. Dit zorgt ervoor dat de micro-organismen in de compost actief worden en zich kunnen vermenigvuldigen.
 4. Bedek de emmer of ton met een doek of fijnmazig net om insecten buiten te houden en om de compostthee te laten ademen.
 5. Laat het mengsel 24 tot 48 uur rusten op een warme en donkere plek. Roer af en toe door het mengsel voor een optimale verspreiding van de micro-organismen.
 6. Na 24 tot 48 uur is de compostthee klaar voor gebruik. Zeef de compost eruit en verdun de compostthee met water tot de gewenste sterkte.

Hoe gebruik je compostthee?

Compostthee kan gebruikt worden als bladvoeding voor planten of als bodemverbeteraar. Giet de verdunde compostthee op de bodem rondom de planten of gebruik een vernevelaar om de bladeren te besproeien. Herhaal dit elke 1-2 weken voor het beste resultaat.

Samenvatting

Het maken van compostthee is een eenvoudige en effectieve manier om je planten te voorzien van voedingsstoffen en vitaminen. Volg de bovenstaande stappen en geniet van gezonde en sterke planten in je tuin. Ga aan de slag en ervaar zelf de voordelen van zelfgemaakte compostthee!

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie