Hoe maak je zelf een krachtige compostthee voor planten? Stap-voor-stap handleiding voor het leggen van een houten vloer

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Ben je op zoek naar een natuurlijke manier om je planten te voeden en te beschermen? Dan is het maken van je eigen krachtige compostthee een geweldige optie! Compostthee is een vloeibare meststof die boordevol voedingsstoffen zit en die gemakkelijk door planten kan worden opgenomen. In dit artikel zal ik je stap-voor-stap uitleggen hoe je zelf een krachtige compostthee kunt maken voor je planten.

**Benodigdheden**

Voordat je aan de slag gaat met het maken van compostthee, is het belangrijk om alle benodigdheden bij de hand te hebben. Hier is een lijst van wat je nodig zult hebben:

– Een emmer van ongeveer 20 liter
– Water
– Compost of wormencompost
– Een beluchtingsapparaat (bijvoorbeeld een aquariumbeluchter)
– Een roerstok
– Een zeef
– Optioneel: melasse of suiker (om het microbieel leven te voeden)

**Stap 1: Vul de emmer met water**

Vul de emmer met water op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de emmer niet helemaal vol is, zodat er nog ruimte is voor de compost en het beluchtingsapparaat.

**Stap 2: Voeg de compost toe**

Voeg een flinke hoeveelheid compost toe aan het water. Je kunt zowel verse compost als wormencompost gebruiken. Zorg ervoor dat de compost van goede kwaliteit is en vrij is van ziekteverwekkers.

**Stap 3: Belucht de compostthee**

Bevestig het beluchtingsapparaat aan de emmer en zet het aan. Door de compostthee te beluchten, zorg je ervoor dat er voldoende zuurstof in het water komt en dat het microbieel leven zich kan ontwikkelen.

**Stap 4: Roer regelmatig**

Gebruik de roerstok om de compostthee regelmatig te roeren. Dit helpt om de compost goed te laten mengen met het water en om de zuurstof door het water te verspreiden.

**Stap 5: Laat de compostthee trekken**

Laat de compostthee 24 tot 48 uur trekken. Gedurende deze tijd zal het microbieel leven flink vermenigvuldigen en zal de thee steeds krachtiger worden.

**Stap 6: Zeef de compostthee**

Na 24 tot 48 uur trekken, is het tijd om de compostthee te zeven. Gebruik een zeef om de vaste deeltjes uit de thee te filteren en de vloeibare meststof op te vangen.

**Stap 7: Voed je planten**

Nu de compostthee klaar is, kun je het gebruiken om je planten te voeden. Giet de compostthee rond de wortelzone van je planten en herhaal dit elke 1 tot 2 weken voor optimale groei en gezondheid.

**Samenvatting**

Het maken van je eigen krachtige compostthee is een geweldige manier om je planten te voeden en te beschermen op een natuurlijke manier. Met een paar eenvoudige stappen en wat geduld, kun je een krachtige vloeibare meststof creëren die boordevol voedingsstoffen zit. Probeer het zelf en zie hoe je planten er van zullen profiteren!

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie