Het installeren van een nieuwe wastafel

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

# Stap voor stap een nieuwe wastafel installeren

Het installeren van een nieuwe wastafel kan een leuke en bevredigende klus zijn om thuis uit te voeren. Met de juiste gereedschappen en materialen, en natuurlijk een beetje doe-het-zelf mentaliteit, kun je een nieuwe wastafel in een handomdraai plaatsen. In dit artikel deel ik mijn ervaring en geef ik je een stapsgewijze handleiding hoe je een nieuwe wastafel kunt installeren.

## Benodigdheden

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om alle benodigdheden bij de hand te hebben. Zorg ervoor dat je de volgende materialen en gereedschappen in huis hebt:

– Nieuwe wastafel
– Waterpas
– Boormachine
– Schroeven
– Siliconenkit
– Pluggen en schroeven
– Pijpsleutel
– Verstelbare moersleutel
– Plamuurmes
– Emmertje
– Handdoek

## Stap 1: oude wastafel verwijderen

Voordat je de nieuwe wastafel kunt installeren, moet je de oude wastafel verwijderen. Dit doe je door eerst de waterleiding af te sluiten en de afvoer los te koppelen. Verwijder vervolgens de bevestigingsbouten waarmee de wastafel aan de muur is bevestigd. Til voorzichtig de oude wastafel van zijn plek en maak de muur schoon waar de nieuwe wastafel geplaatst zal worden.

## Stap 2: nieuwe wastafel voorbereiden

Voordat je de nieuwe wastafel op zijn plek zet, is het belangrijk om de afvoer en waterleidingen voor te bereiden. Controleer of de afvoer en waterleidingen op de juiste plaats zitten en pas deze indien nodig aan. Zorg er ook voor dat de afvoer goed afgedicht is met siliconenkit om lekkages te voorkomen.

## Stap 3: wastafel monteren

Plaats de nieuwe wastafel op zijn plek en zorg ervoor dat deze waterpas staat. Markeer de punten waar de wastafel aan de muur bevestigd moet worden en boor gaten voor de bevestigingsbouten. Bevestig de wastafel stevig aan de muur met behulp van schroeven en pluggen. Controleer nogmaals of de wastafel waterpas staat.

## Stap 4: aansluiten van de waterleidingen en afvoer

Sluit de waterleidingen en afvoer aan op de nieuwe wastafel. Gebruik een pijpsleutel en verstelbare moersleutel om de leidingen goed aan te sluiten. Controleer of er geen lekkages zijn en draai de kranen open om te controleren of het water goed doorloopt.

## Stap 5: afwerking

Gebruik een plamuurmes om overtollige siliconenkit te verwijderen en maak de wastafel schoon met een vochtige handdoek. Laat de siliconenkit drogen volgens de instructies op de verpakking en geniet van je nieuwe, frisse wastafel!

## Samenvatting

Het installeren van een nieuwe wastafel is een klus die je prima zelf kunt uitvoeren. Met de juiste gereedschappen en materialen, en door de stappen in dit artikel te volgen, kun je binnen korte tijd een nieuwe wastafel in je badkamer hebben. Veel succes met klussen!

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie