Het oplossen van een toilet dat niet goed doorspoelt

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Het oplossen van een toilet dat niet goed doorspoelt

Heb jij last van een toilet dat niet goed doorspoelt? Dit kan erg vervelend zijn, maar gelukkig is het vaak mogelijk om dit probleem zelf op te lossen. In dit artikel geef ik je een stappenplan om het doorspoelprobleem van je toilet aan te pakken, gebaseerd op mijn eigen ervaring.

Stap 1: Controleer de waterstand

De eerste stap bij het oplossen van een toilet dat niet goed doorspoelt, is het controleren van de waterstand. Het water moet tot aan de rand van de overloop van de stortbak staan. Als dit niet het geval is, kan het zijn dat er te weinig water wordt vrijgegeven tijdens het doorspoelen. Je kunt de waterstand eenvoudig aanpassen door de stelschroef van de vlotter aan te passen.

Stap 2: Controleer de spoelbak

Als de waterstand in de stortbak goed is, maar het toilet nog steeds niet goed doorspoelt, is het tijd om de spoelbak te controleren. Verwijder de deksel van de stortbak en kijk of de bal of vlotter correct functioneert. Het kan zijn dat deze vastzit of vervangen moet worden.

Controleer ook of het spoelmechanisme goed functioneert. Dit is het mechanisme dat wordt geactiveerd wanneer je op de spoelknop drukt. Controleer of alle onderdelen goed zijn aangesloten en vervang eventueel versleten onderdelen.

Stap 3: Ontkalk de sproeikop

Een veelvoorkomende reden voor een toilet dat niet goed doorspoelt, is een verstopte sproeikop. Kalkafzetting kan ervoor zorgen dat de sproeikop niet goed werkt, waardoor het water niet goed verdeeld wordt tijdens het doorspoelen. Verwijder de sproeikop en laat deze een nacht weken in azijn om de kalkaanslag te verwijderen.

Stap 4: Controleer de afvoer

Als alle voorgaande stappen geen verbetering hebben gebracht, kan het probleem liggen in de afvoer van het toilet. Controleer of er geen verstopping aanwezig is in de afvoerleidingen. Dit kun je doen door een ontstoppingsmiddel te gebruiken of door een ontstoppingsveer door de afvoer te halen.

Stap 5: Schakel een professional in

Als je na het doorlopen van alle stappen nog steeds last hebt van een toilet dat niet goed doorspoelt, is het verstandig om een professional in te schakelen. Een loodgieter kan met specialistische kennis en gereedschap het probleem snel en effectief verhelpen.

Conclusie:

Het is mogelijk om zelf een toilet dat niet goed doorspoelt op te lossen, mits je de juiste stappen volgt. Begin met het controleren van de waterstand en werk vervolgens stap voor stap door naar de spoelbak, sproeikop en afvoer. Als alle stappen zijn doorlopen en het probleem blijft bestaan, schakel dan een professional in voor hulp.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie