Tips voor het onderhouden en afstellen van sanitair voor een efficiënt waterverbruik

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tips voor het onderhouden en afstellen van sanitair voor een efficiënt waterverbruik

Als je zuinig wilt omgaan met waterverbruik in je huis, is het belangrijk om je sanitair goed te onderhouden en af te stellen. Hieronder geef ik je een aantal handige tips die ik door de jaren heen heb opgedaan.

Controleer regelmatig op lekkages

Als je waterverbruik onverwacht hoog is, kan dit wijzen op een lekkage in je sanitair. Controleer daarom regelmatig op lekkages bij je toilet, kraan, douche en bad. Als je een lekkage ontdekt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te laten repareren om waterverspilling te voorkomen.

Maak je toilet waterbesparend

Een eenvoudige manier om water te besparen is door je toilet waterbesparend te maken. Je kunt bijvoorbeeld een waterbesparende spoelbak plaatsen of een waterbesparende vlotter installeren. Hiermee verbruik je minder water bij elke spoelbeurt.

Installatie van een waterbesparende spoelbak

Een waterbesparende spoelbak kan je helpen om tot wel 30% minder water te verbruiken bij elke spoelbeurt. Deze spoelbakken hebben vaak een kleinere spoelhoeveelheid, waardoor je toch je toilet goed kunt doorspoelen met minder water. Je kunt een waterbesparende spoelbak zelf eenvoudig installeren met de juiste materialen en gereedschap.

Installatie van een waterbesparende vlotter

Een waterbesparende vlotter zorgt ervoor dat er minder water wordt gebruikt bij het spoelen van het toilet. Deze vlotter stopt het spoelproces zodra er genoeg water is gebruikt, waardoor je niet onnodig water verspilt. Een waterbesparende vlotter is een kleine investering die zich snel terugverdient in je waterrekening.

Stel je kranen en douches waterbesparend af

Naast je toilet kun je ook je kranen en douches waterbesparend afstellen. Door het plaatsen van waterbesparende kranen en douchekoppen kun je tot wel 50% water besparen tijdens het douchen en handen wassen. Deze aanpassingen zijn vaak eenvoudig zelf te doen en zorgen voor een lagere waterrekening.

Plaatsen van waterbesparende kranen

Waterbesparende kranen verminderen de waterstroom zonder dat je het merkt tijdens het gebruik. Hierdoor verbruik je minder water bij het handen wassen, tanden poetsen en afwassen. Waterbesparende kranen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en prijsklassen, zodat er altijd iets passends te vinden is voor jouw badkamer of keuken.

Plaatsen van waterbesparende douchekoppen

Waterbesparende douchekoppen mengen lucht met water voor een krachtige, maar zuinige waterstraal. Hierdoor gebruik je minder water tijdens het douchen, terwijl je toch kunt genieten van een comfortabele douchebeleving. Waterbesparende douchekoppen zijn eenvoudig te monteren en zorgen voor een aanzienlijke besparing op je waterrekening.

Laat een specialist kijken naar je sanitair

Als je twijfelt over het waterverbruik van je sanitair of als je last hebt van hardnekkige lekkages, is het verstandig om een specialist in te schakelen. Een loodgieter kan je helpen bij het opsporen en verhelpen van waterproblemen, zodat je efficiënter kunt omgaan met waterverbruik in je huis.

Samenvatting

Door regelmatig je sanitair te controleren op lekkages, waterbesparende aanpassingen te doen aan je toilet, kranen en douches, en indien nodig een specialist in te schakelen, kun je efficiënter omgaan met waterverbruik in je huis. Met deze tips kun je niet alleen geld besparen op je waterrekening, maar ook bijdragen aan een duurzamere levensstijl. Start vandaag nog met het onderhouden en afstellen van je sanitair voor een efficiënt waterverbruik!

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie