Het bouwen van een gemetselde tuinmuur als afscheiding

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Het bouwen van een gemetselde tuinmuur als afscheiding

Zelf een gemetselde tuinmuur bouwen als afscheiding kan een mooie toevoeging zijn aan je tuin. Het geeft niet alleen een strakke uitstraling, maar zorgt ook voor privacy en veiligheid. In dit artikel deel ik mijn ervaring en tips voor het bouwen van een gemetselde tuinmuur.

Voorbereidingen treffen

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met het bouwen van de tuinmuur, is het belangrijk om eerst de nodige voorbereidingen te treffen. Meet de gewenste lengte en hoogte van de muur op en bepaal welk materiaal je wilt gebruiken. Zorg er ook voor dat je de juiste materialen en gereedschappen in huis hebt, zoals stenen, cement, waterpas, troffel en voegspaan.

Daarnaast is het verstandig om te controleren of je een vergunning nodig hebt voor het bouwen van de tuinmuur. Informeer hiervoor bij de gemeente of bekijk de regelgeving op hun website.

De fundering leggen

Een stevige fundering is essentieel voor een stabiele tuinmuur. Graaf een geul van ongeveer 30 cm diep en 40 cm breed op de plek waar de muur moet komen. Vul deze geul met een laag gestabiliseerd zand en stamp het goed aan.

Plaats vervolgens betonnen funderingsblokken in de geul en zorg ervoor dat ze waterpas liggen. Dit vormt de basis voor de rest van de muur. Controleer regelmatig met de waterpas of alles nog recht staat.

Het metselwerk uitvoeren

Nu kun je beginnen met het daadwerkelijke metselwerk van de tuinmuur. Maak eerst een cementmengsel aan en breng dit aan op de funderingsblokken. Plaats vervolgens de stenen op de juiste hoogte en zorg ervoor dat ze goed tegen elkaar aan liggen.

Werk laag voor laag omhoog en maak gebruik van een draad om ervoor te zorgen dat de muur recht en strak blijft. Voeg tijdens het metselen regelmatig specie toe en zorg ervoor dat alles goed aangedrukt wordt.

Voegen en afwerking

Als de tuinmuur de gewenste hoogte heeft bereikt, is het tijd om de voegen netjes af te werken. Gebruik hiervoor een voegspaan en zorg ervoor dat de voegen goed gevuld zijn en netjes afgestreken.

Laat de muur vervolgens minstens 24 uur drogen voordat je verder gaat met de afwerking. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de muur te schilderen of te impregneren voor extra bescherming tegen vocht en vuil.

Onderhoud van de tuinmuur

Om ervoor te zorgen dat je gemetselde tuinmuur mooi blijft, is regelmatig onderhoud belangrijk. Controleer regelmatig op beschadigingen en herstel deze direct. Reinig de muur ook af en toe met een borstel en water om vuil en mos te verwijderen.

Met de juiste zorg en onderhoud kan je gemetselde tuinmuur jarenlang meegaan en voor een mooie afscheiding zorgen in je tuin.

Samenvatting

Het bouwen van een gemetselde tuinmuur als afscheiding kan een mooie toevoeging zijn aan je tuin. Begin met het treffen van de juiste voorbereidingen, leg een stevige fundering en ga vervolgens aan de slag met het metselwerk. Zorg voor een goede afwerking en blijf de muur regelmatig onderhouden voor een lange levensduur.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie