Het maken van een gemetselde bank voor de tuin

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Het maken van een gemetselde bank voor de tuin

Als je op zoek bent naar een leuke en functionele toevoeging voor je tuin, dan is het maken van een gemetselde bank een geweldig idee. Zelf een bank metselen is een leuke klus waar je trots op kunt zijn, en het geeft je tuin meteen een mooie uitstraling. In dit artikel deel ik mijn ervaring en tips voor het maken van een gemetselde bank voor de tuin.

Benodigdheden

Voordat je begint met het maken van de gemetselde bank, is het belangrijk om alle benodigdheden bij de hand te hebben. Hieronder vind je een lijst van de materialen die je nodig hebt:

 • Stenen of stoeptegels
 • Metselspecie
 • Metseltroffel
 • Werkhandschoenen
 • Waterpas
 • Tegellijm
 • Kwast
 • Voegmiddel
 • Eventueel een hamer en beitel

Voorbereiding

Voordat je daadwerkelijk begint met metselen, is het belangrijk om een goed plan te maken en de juiste plek voor de bank uit te kiezen. Zorg ervoor dat de ondergrond vlak en stevig is, en dat je voldoende ruimte hebt om te werken. Meet de afmetingen van de bank nauwkeurig op en maak eventueel een schets om je te helpen bij het metselen.

Zorg er ook voor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt, zodat je niet telkens hoeft te stoppen om iets te halen. Het is handig om een werkplek in de buurt te hebben waar je alles kunt neerleggen en waar je comfortabel kunt werken.

Het metselen

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen, kun je beginnen met het metselen van de bank. Volg de volgende stappen om een stevige en mooie bank te creëren:

 1. Leg de eerste laag stenen neer op de plek waar je de bank wilt hebben. Gebruik de metseltroffel en de metselspecie om de stenen aan elkaar vast te maken.
 2. Zorg ervoor dat de stenen waterpas liggen, zodat de bank straks recht en stabiel is.
 3. Herhaal deze stappen voor elke laag stenen die je wilt toevoegen. Zorg ervoor dat de voegen goed gevuld zijn met metselspecie, zodat de bank stevig wordt.
 4. Als je meerdere lagen stenen hebt gestapeld, laat de metselspecie dan goed drogen voordat je verder gaat met het volgende deel van de bank.

Afwerking

Als de bank eenmaal gemetseld is, is het tijd voor de afwerking. Gebruik tegellijm om eventueel tegels op de bovenkant van de bank te plakken, zodat deze een comfortabele zitting krijgt. Gebruik een kwast om het voegmiddel aan te brengen tussen de tegels, zodat alles netjes en stevig blijft zitten.

Je kunt er ook voor kiezen om de bank te impregneren, zodat deze beschermd is tegen vuil en vocht. Dit zorgt ervoor dat de bank langer mooi blijft en dat je er langer van kunt genieten.

Samenvatting

Het maken van een gemetselde bank voor de tuin is een leuke en creatieve klus waar je trots op kunt zijn. Met de juiste voorbereiding, materialen en gereedschappen, en een beetje geduld, kun je een prachtige bank maken die zowel functioneel als decoratief is. Volg de stappen en tips uit dit artikel en creëer je eigen unieke zitplek in de tuin!

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie