Tips voor het voegen van metselwerk met verschillende voegtechnieken zoals glad en geborsteld

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tips voor het voegen van metselwerk

Als je zelf aan de slag wilt gaan met het voegen van metselwerk, zijn er een aantal handige tips die je kunnen helpen om een mooi resultaat te behalen. Het voegen van metselwerk is een arbeidsintensieve klus, maar met de juiste technieken en materialen kun je ervoor zorgen dat jouw metselwerk er strak en verzorgd uitziet. Hieronder geef ik je een aantal tips voor het voegen van metselwerk met verschillende voegtechnieken zoals glad en geborsteld, gebaseerd op mijn eigen ervaring.

Voegtechnieken

Er zijn verschillende voegtechnieken die je kunt toepassen bij het voegen van metselwerk. De meest gebruikte voegtechnieken zijn glad en geborsteld. Hieronder leg ik uit wat de verschillen zijn tussen deze twee voegtechnieken en geef ik je tips voor het aanbrengen ervan.

Glad voegen

Glad voegen is een voegtechniek waarbij de voeg strak en egaal wordt aangebracht. Deze voegtechniek zorgt voor een strak en modern resultaat en is goed geschikt voor bijvoorbeeld gevels van woningen. Om glad te voegen kun je de volgende stappen volgen:

 1. Zorg ervoor dat de stenen goed schoon en droog zijn voordat je begint met voegen.
 2. Meng het voegmiddel volgens de instructies op de verpakking en breng het aan met een voegspaan.
 3. Strijk het voegmiddel gelijkmatig uit over de stenen en zorg ervoor dat alle voegen goed gevuld zijn.
 4. Laat het voegmiddel drogen en hard worden voordat je het eventueel nog verder afwerkt.

Door deze stappen te volgen kun je een strak en glad resultaat bereiken bij het voegen van metselwerk.

Geborsteld voegen

Geborsteld voegen is een voegtechniek waarbij de voeg een grovere structuur heeft en een meer natuurlijke uitstraling geeft. Deze voegtechniek wordt vaak toegepast bij bijvoorbeeld oudere gebouwen of monumenten. Om geborsteld te voegen kun je de volgende stappen volgen:

 1. Zorg ervoor dat de stenen goed schoon en droog zijn voordat je begint met voegen.
 2. Meng het voegmiddel volgens de instructies op de verpakking en breng het aan met een voegspaan.
 3. Gebruik een voegborstel om de voeg een grovere structuur te geven door eroverheen te borstelen.
 4. Laat het voegmiddel drogen en hard worden voordat je eventueel nog verder afwerkt.

Op deze manier kun je een geborsteld resultaat bereiken bij het voegen van metselwerk.

Materialen en gereedschap

Naast de juiste voegtechniek is het ook belangrijk om te werken met de juiste materialen en gereedschap. Hieronder geef ik je een overzicht van de materialen en gereedschap die je nodig hebt bij het voegen van metselwerk:

 • Voegmiddel
 • Voegspaan
 • Voegborstel
 • Emmer
 • Water
 • Troffel

Zorg ervoor dat je alle materialen en gereedschap bij de hand hebt voordat je begint met voegen, zodat je efficiënt te werk kunt gaan.

Afwerking

Nadat je het metselwerk hebt gevoegd, is het belangrijk dat je de voegen goed laat drogen en hard worden voordat je verder gaat met eventuele afwerking. Je kunt ervoor kiezen om de voegen nog eens na te borstelen voor een strakker resultaat, of om de voegen eventueel te impregneren voor bescherming tegen vocht en vuil.

Samenvatting

Het voegen van metselwerk is een arbeidsintensieve klus, maar met de juiste voegtechnieken, materialen en gereedschap kun je ervoor zorgen dat jouw metselwerk er strak en verzorgd uitziet. Of je nu kiest voor glad voegen voor een modern resultaat, of geborsteld voegen voor een meer natuurlijke uitstraling, met de juiste aanpak kun je een mooi resultaat behalen. Zorg ervoor dat je alle stappen zorgvuldig doorloopt en laat de voegen goed drogen en hard worden voordat je verder gaat met eventuele afwerking. Met deze tips kun je zelf aan de slag met het voegen van metselwerk en een mooie afwerking realiseren.

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie