Het aanbrengen van tegellijm en het plaatsen van tegels

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Als je ervoor kiest om tegels te gaan leggen in je huis, is het belangrijk om te weten hoe je op de juiste manier tegellijm aanbrengt en tegels plaatst. In dit artikel deel ik mijn ervaring en tips met je, zodat jij zelf aan de slag kunt gaan met deze klus.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met het aanbrengen van tegellijm en het plaatsen van tegels, is het belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog en vetvrij is. Eventuele loszittende delen dienen verwijderd te worden en gaten moeten opgevuld worden met vulmiddel.

Daarnaast is het aan te raden om de te betegelen ruimte goed te meten, zodat je precies weet hoeveel tegels je nodig hebt en hoe je ze wilt plaatsen.

Stap 2: Tegellijm aanbrengen

Als de voorbereiding is voltooid, kun je beginnen met het aanbrengen van de tegellijm. Gebruik hiervoor een lijmkam en breng de lijm gelijkmatig aan op de ondergrond. Zorg ervoor dat er geen klonten of hobbels ontstaan, zodat de tegels straks mooi vlak komen te liggen.

Tip: Werk in kleine delen, zodat de lijm niet opdroogt voordat je de tegels hebt geplaatst. Raadpleeg ook altijd de gebruiksaanwijzing van de tegellijm voor de juiste werkwijze.

Stap 3: Tegels plaatsen

Nadat de tegellijm is aangebracht, is het tijd om de tegels te plaatsen. Begin in één hoek van de ruimte en werk naar buiten toe. Druk de tegels stevig aan in de lijm en zorg ervoor dat er geen ruimte tussen de tegels ontstaat.

Tip: Gebruik tegelkruisjes om de voegen tussen de tegels gelijkmatig te houden. Op deze manier creëer je een strak en professioneel resultaat.

Stap 4: Voegen

Nadat alle tegels zijn geplaatst en de tegellijm is opgedroogd, is het tijd om de voegen te vullen. Gebruik hiervoor voegmiddel en een voegrubber en werk de voegen netjes af. Zorg ervoor dat de voegen gelijkmatig gevuld zijn en dat er geen resten achterblijven op de tegels.

Stap 5: Afwerking

Als de voegen zijn opgedroogd, kun je de tegels schoonmaken met een vochtige doek. Controleer of alle voegen goed zijn gevuld en of alles er netjes uitziet. Eventuele resten voegmiddel kun je verwijderen met een vochtige spons.

Tip: Laat de tegels minstens 24 uur drogen voordat je er weer op gaat lopen of andere werkzaamheden gaat uitvoeren in de betegelde ruimte.

Conclusie

Door het volgen van bovenstaande stappen en tips kun je zelf tegels gaan leggen in je huis. Zorg voor een goede voorbereiding, het gelijkmatig aanbrengen van tegellijm, het nauwkeurig plaatsen van de tegels en het netjes afwerken van de voegen. Op deze manier creëer je een strak en professioneel resultaat waar je trots op kunt zijn!

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie