Het betegelen van een open haard voor een decoratieve afwerking

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Het betegelen van een open haard voor een decoratieve afwerking

Ben jij op zoek naar een manier om jouw open haard een nieuwe, frisse uitstraling te geven? Overweeg dan om de open haard te betegelen voor een decoratieve afwerking. Met de juiste tegels en wat handigheid kun je zelf aan de slag gaan om jouw open haard om te toveren tot een echte eyecatcher in de kamer. In dit artikel deel ik mijn ervaring en tips voor het betegelen van een open haard.

Stap 1: Kies de juiste tegels

Voordat je begint met het betegelen van de open haard, is het belangrijk om de juiste tegels te kiezen. Bedenk van tevoren wat voor uitstraling je wilt creëren en welke kleuren en materialen hier het beste bij passen. Ga je voor een moderne look met strakke tegels of wil je juist een meer klassieke uitstraling met mozaïektegels?

Houd bij het kiezen van de tegels ook rekening met de hittebestendigheid. Aangezien de open haard warm kan worden, is het cruciaal om tegels te gebruiken die bestand zijn tegen hoge temperaturen. Ga voor speciale hittebestendige tegels om te voorkomen dat de tegels gaan barsten of verkleuren.

Stap 2: Bereid de open haard voor

Voor je daadwerkelijk kunt beginnen met het betegelen van de open haard, is het belangrijk om de open haard goed voor te bereiden. Maak de open haard schoon en zorg ervoor dat het oppervlak volledig glad en droog is. Verwijder eventuele losse stukjes steen of stof om ervoor te zorgen dat de tegels goed hechten.

Als de open haard al is voorzien van tegels, zorg er dan voor dat deze tegels goed vastzitten en dat het oppervlak egaal is. Indien nodig kun je de oude tegels verwijderen en het oppervlak opnieuw vlak maken met speciale vulmiddelen.

Stap 3: Lijm de tegels op de open haard

Nadat de open haard is voorbereid, kun je beginnen met het lijmen van de tegels op de open haard. Gebruik hiervoor een goede tegellijm die geschikt is voor de betreffende tegelsoort en het oppervlak van de open haard. Breng de tegellijm aan op zowel de tegel als het oppervlak en druk de tegel stevig aan.

Werk in rijen en zorg ervoor dat de tegels recht en gelijkmatig geplaatst worden. Gebruik eventueel afstandhouders om een gelijke voegbreedte te creëren. Controleer regelmatig of de tegels nog recht zitten en corrigeer indien nodig voordat de lijm volledig is opgedroogd.

Stap 4: Voeg de tegels

Nadat de tegellijm volledig is opgedroogd, is het tijd om de voegen tussen de tegels op te vullen. Gebruik hiervoor voegmiddel in de gewenste kleur en breng dit aan met een voegrubber. Zorg ervoor dat de voegen gelijkmatig en volledig gevuld zijn.

Werk in kleine secties en verwijder overtollig voegmiddel direct met een vochtige spons. Laat de voegen vervolgens drogen volgens de instructies op de verpakking. Als de voegen droog zijn, kun je eventueel nog een voegmiddel sealer aanbrengen om de voegen extra te beschermen.

Samenvatting

Het betegelen van een open haard voor een decoratieve afwerking is een leuke en creatieve manier om nieuwe leven in jouw open haard te blazen. Door de juiste tegels te kiezen, de open haard goed voor te bereiden en zorgvuldig te werk te gaan bij het plaatsen en voegen van de tegels, kun je een prachtig resultaat bereiken. Ga aan de slag en geef jouw open haard de make-over die het verdient!

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie