Het leggen van tegels op een betonnen ondergrond

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Het leggen van tegels op een betonnen ondergrond

Ben je van plan om tegels te leggen op een betonnen ondergrond? Dit kan een prachtige manier zijn om je vloer of wand een nieuwe look te geven. In dit artikel deel ik mijn ervaring en tips over het leggen van tegels op een betonnen ondergrond.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel bij het leggen van tegels op een betonnen ondergrond. Zorg ervoor dat de betonnen ondergrond schoon, droog en vlak is voordat je begint met tegelen. Verwijder eventuele oneffenheden en zorg ervoor dat de ondergrond niet te ruw is.

Daarnaast is het belangrijk om de juiste materialen en gereedschappen bij de hand te hebben, zoals tegellijm, voegmiddel, een troffel, een waterpas en een rubberen hamer. Zorg er ook voor dat je voldoende tegels hebt en dat je rekening houdt met eventueel snijwerk.

Het aanbrengen van de tegellijm

Voordat je de tegels gaat leggen, moet je eerst de tegellijm aanbrengen op de betonnen ondergrond. Gebruik een troffel om de lijm gelijkmatig aan te brengen en zorg ervoor dat er geen klonten of dikke lagen ontstaan. Werk in kleine gedeeltes zodat de lijm niet opdroogt voordat je de tegels kunt leggen.

Tip: Lees altijd de instructies op de verpakking van de tegellijm en volg deze nauwkeurig op voor het beste resultaat.

Het leggen van de tegels

Nadat je de tegellijm hebt aangebracht, kun je beginnen met het leggen van de tegels op de betonnen ondergrond. Gebruik een rubberen hamer om de tegels goed aan te kloppen en controleer regelmatig met een waterpas of de tegels waterpas liggen.

Als je te maken hebt met oneffenheden in de betonnen ondergrond, kun je deze opvullen met extra tegellijm of een egaliseermiddel. Zorg ervoor dat de tegels goed op hun plek blijven liggen en druk ze eventueel nog een keer stevig aan met de rubberen hamer.

Voegen van de tegels

Nadat de tegels zijn gelegd en de lijm is opgedroogd, is het tijd om de voegen aan te brengen. Gebruik hiervoor voegmiddel en een voegrubber om de voegen mooi en egaal te vullen. Werk in kleine stukjes zodat het voegmiddel niet opdroogt voordat je klaar bent.

Tip: Zorg ervoor dat de voegen goed zijn uitgehard voordat je de vloer of wand in gebruik neemt. Dit kan soms enkele dagen duren, afhankelijk van het type voegmiddel dat je gebruikt.

Afronding

Als alle tegels zijn gelegd en gevoegd, is het tijd om de vloer of wand schoon te maken en het resultaat te bewonderen. Veeg eventuele resten voegmiddel weg en maak de tegels schoon met een vochtige doek.

Geniet van je nieuwe betegelde vloer of wand en wees trots op het werk dat je hebt verzet!

Ik hoop dat deze tips en mijn ervaring je hebben geholpen bij het leggen van tegels op een betonnen ondergrond. Veel succes en plezier met klussen!

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie