Het vervangen van beschadigde tegels zonder de rest van het oppervlak te beschadigen

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Hoe het allemaal begon

Als fervent klusser ben ik altijd bezig met verbeteringen in en om het huis. Onlangs was het tijd om een aantal beschadigde tegels in de badkamer te vervangen. Ik had nog nooit eerder tegels vervangen en was een beetje nerveus, maar met de juiste tools en wat doorzettingsvermogen, bleek het uiteindelijk een stuk eenvoudiger dan verwacht.

Stap 1: De juiste materialen verzamelen

Voordat je begint met het vervangen van de beschadigde tegels, is het belangrijk om de juiste materialen bij de hand te hebben. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

  • Nieuwe tegels
  • Tegellijm
  • Tegelvoegen
  • Tegelsnijder
  • Tegelspatel
  • Tegelvoegspaan
  • Tegelkruisjes
  • Tegelwiggen

Stap 2: De beschadigde tegels verwijderen

Voordat je de beschadigde tegels kunt vervangen, zul je ze eerst moeten verwijderen. Gebruik een tegelbeitel en een hamer om voorzichtig de beschadigde tegels los te wrikken. Wees hierbij voorzichtig, zodat je de omliggende tegels niet beschadigt. Zodra de tegels verwijderd zijn, maak je de ondergrond goed schoon en zorg je ervoor dat het oppervlak glad en vlak is.

Stap 3: De nieuwe tegels plaatsen

Nu de beschadigde tegels verwijderd zijn en de ondergrond is voorbereid, is het tijd om de nieuwe tegels te plaatsen. Breng een laag tegellijm aan op de achterkant van de tegel en druk hem stevig op zijn plaats. Gebruik tegelkruisjes om gelijke tussenruimtes te creëren en tegelwiggen om de tegels op hun plek te houden. Herhaal deze stappen totdat alle nieuwe tegels zijn geplaatst.

Stap 4: Het voegen van de tegels

Nadat alle nieuwe tegels zijn geplaatst en de lijm is opgedroogd, is het tijd om de tegels te voegen. Breng tegelvoegen aan met een tegelvoegspaan en zorg ervoor dat alle tussenruimtes goed gevuld zijn. Veeg het overtollige voegmateriaal weg met een vochtige spons en laat de voegen drogen volgens de instructies op de verpakking. Als de voegen droog zijn, kun je de tegelwiggen en kruisjes verwijderen.

Samenvatting

Het vervangen van beschadigde tegels zonder de rest van het oppervlak te beschadigen kan een eenvoudige taak zijn, mits je de juiste materialen en technieken gebruikt. Door voorzichtig te werk te gaan en de stappen zorgvuldig te volgen, kun je eenvoudig nieuwe tegels plaatsen en je badkamer of keuken weer een frisse uitstraling geven. Veel succes met klussen!

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie