Het voorbereiden van oppervlakken voor tegelwerk

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Het voorbereiden van oppervlakken voor tegelwerk

Materialen en gereedschap

Om te beginnen met het voorbereiden van oppervlakken voor tegelwerk, is het belangrijk om de juiste materialen en gereedschap bij de hand te hebben. Denk hierbij aan:
– Tegellijm
– Tegels
– Voegmiddel
– Tegelkruisjes
– Waterpas
– Troffel
– Tegelsnijder

Ondergrond controleren

Voordat je begint met het tegelen van oppervlakken, is het belangrijk om de ondergrond goed te controleren. Zorg ervoor dat de ondergrond vlak, stabiel en schoon is. Eventuele scheuren of gaten dienen eerst gerepareerd te worden voordat je begint met tegelen.

Primer aanbrengen

Na het controleren van de ondergrond, is het verstandig om een primer aan te brengen. Dit zorgt voor een betere hechting van de tegellijm op de ondergrond. Breng de primer gelijkmatig aan met een kwast of roller en laat het goed drogen voordat je begint met tegelen.

Waterdicht maken

Als je tegels gaat plaatsen in bijvoorbeeld de badkamer of keuken, is het belangrijk om de ondergrond waterdicht te maken. Dit voorkomt waterschade en schimmelvorming in de toekomst. Breng een waterdicht membraan aan op de ondergrond voordat je begint met tegelen.

Tegellijm aanbrengen

Nu de ondergrond is voorbereid, is het tijd om de tegellijm aan te brengen. Gebruik een troffel om de tegellijm gelijkmatig aan te brengen op de ondergrond en druk de tegels stevig aan. Zorg ervoor dat je werkt in kleine secties om te voorkomen dat de lijm droogt voordat je de tegels hebt geplaatst.

Tegels plaatsen

Na het aanbrengen van de tegellijm, is het tijd om de tegels te plaatsen. Gebruik tegelkruisjes om gelijke afstanden tussen de tegels te creëren en controleer regelmatig met een waterpas of de tegels recht liggen. Snijd indien nodig tegels op maat met een tegelsnijder.

Voegen

Als alle tegels zijn geplaatst en de lijm goed gedroogd is, is het tijd om de voegen te vullen. Maak voegmiddel aan volgens de instructies op de verpakking en breng het aan met een voegrubber. Verwijder overtollig voegmiddel met een vochtige spons en laat de voegen goed drogen.

Samenvatting

Het voorbereiden van oppervlakken voor tegelwerk is een belangrijke stap om een mooi en duurzaam resultaat te krijgen. Controleer altijd de ondergrond, breng een primer aan, maak de ondergrond eventueel waterdicht en werk secuur bij het aanbrengen van tegellijm en tegels. Met de juiste voorbereiding en aandacht voor detail, kan je genieten van prachtig betegelde oppervlakken in huis. Veel succes met klussen!

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie