Hoe om te gaan met dilatatievoegen bij tegelwerk

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Omgaan met dilatatievoegen bij tegelwerk

Als je bezig bent met tegelwerk, is het belangrijk om rekening te houden met dilatatievoegen. Dit zijn de naden tussen verschillende tegelvlakken die ervoor zorgen dat de tegels kunnen uitzetten en krimpen zonder te barsten. In dit artikel deel ik mijn ervaring en tips over hoe je het beste kunt omgaan met dilatatievoegen bij tegelwerk.

Het belang van dilatatievoegen

Dilatatievoegen zijn essentieel bij tegelwerk, omdat ze voorkomen dat spanningen in het tegelwerk leiden tot barsten of loslaten van de tegels. Deze voegen zorgen ervoor dat de tegels kunnen bewegen en dat er geen ongewenste spanningen ontstaan. Het is daarom belangrijk om voldoende dilatatievoegen aan te brengen om problemen te voorkomen.

Een dilatatievoeg moet ook altijd doorlopen tot in de onderliggende constructie, zodat eventuele spanningen daar ook opgevangen kunnen worden. Daarom is het van belang om tijdens het tegelwerk rekening te houden met de juiste plaatsing en breedte van de dilatatievoegen.

Hoe dilatatievoegen aanbrengen

Om dilatatievoegen correct aan te brengen, moet je de volgende stappen volgen:

 1. Bepaal de plaatsing van de dilatatievoegen op basis van de afmetingen en vorm van de ruimte.
 2. Markeer de plekken waar de dilatatievoegen moeten komen met behulp van krijtlijnen of potloodlijnen.
 3. Gebruik een slijptol om de dilatatievoegen uit te slijpen in het tegelwerk.
 4. Zorg ervoor dat de dilatatievoegen diep genoeg zijn, zodat ze voldoende ruimte bieden aan de tegels om uit te zetten en te krimpen.
 5. Vul de dilatatievoegen met een geschikte voegmortel die elastisch is en goed kan meebewegen met de tegels.
 6. Maak de voegmortel netjes af met een voegrubber en laat het goed uitharden voordat je verder gaat met het tegelwerk.

Tips voor het omgaan met dilatatievoegen

Om problemen met dilatatievoegen te voorkomen, volgen hier nog een paar handige tips:

 • Zorg voor voldoende overlap van dilatatievoegen: het is beter om te veel dan te weinig dilatatievoegen aan te brengen.
 • Houd rekening met de omgevingstemperatuur: extreme temperatuurschommelingen kunnen leiden tot spanningen in het tegelwerk.
 • Gebruik flexibele materialen voor de dilatatievoegen: zo kan het tegelwerk goed meebewegen zonder problemen te veroorzaken.
 • Onderhoud de dilatatievoegen regelmatig: controleer ze op beschadigingen en herstel ze indien nodig.
 • Laat je goed informeren door een specialist: als je twijfelt over de plaatsing of breedte van dilatatievoegen, vraag dan advies aan een professional.

Samenvatting

In dit artikel heb ik mijn ervaring en tips gedeeld over hoe je het beste kunt omgaan met dilatatievoegen bij tegelwerk. Dilatatievoegen zijn essentieel om spanningen in het tegelwerk te voorkomen en moeten op de juiste manier worden aangebracht en onderhouden. Door rekening te houden met de plaatsing, breedte en materialen van de dilatatievoegen, kun je ervoor zorgen dat je tegelwerk mooi en duurzaam blijft. Volg de bovenstaande stappen en tips en geniet van een prachtig eindresultaat!

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie