Hoe om te gaan met het voorbereiden van oppervlakken voor tegelwerk zoals vloeren en wanden

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Hoe om te gaan met het voorbereiden van oppervlakken voor tegelwerk

De juiste voorbereiding is essentieel

Het voorbereiden van oppervlakken voor tegelwerk is een cruciale stap bij het renoveren van vloeren en wanden. Het zorgt ervoor dat de tegels goed hechten en voorkomt problemen zoals loslatende tegels of vochtproblemen. Door zorgvuldig te werk te gaan, kun je ervoor zorgen dat jouw tegelwerk er niet alleen mooi uitziet, maar ook duurzaam is.

Stap 1: Het verwijderen van oude tegels

Als je al tegels op de vloer of de muur hebt, is het belangrijk om deze eerst te verwijderen voordat je nieuwe tegels plaatst. Dit kan een tijdrovend karwei zijn, maar het is noodzakelijk om een goed resultaat te behalen. Gebruik een tegelbeitel of een hamer en beitel om de tegels voorzichtig van het oppervlak te verwijderen. Zorg ervoor dat je ook de oude lijmresten volledig verwijdert.

Stap 2: Het egaliseren van het oppervlak

Na het verwijderen van de oude tegels is het tijd om het oppervlak te egaliseren. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de nieuwe tegels vlak komen te liggen en dat er geen hoogteverschillen ontstaan. Gebruik hiervoor egaliseermiddel en een spaan om het oppervlak mooi egaal te maken. Laat het middel goed uitharden voordat je verder gaat.

Stap 3: Het reinigen van het oppervlak

Voordat je begint met het plaatsen van nieuwe tegels, is het belangrijk om het oppervlak grondig te reinigen. Verwijder stof, vuil en vetresten met een sopje van water en een mild schoonmaakmiddel. Zorg ervoor dat het oppervlak volledig droog is voordat je verder gaat met het tegelen.

Stap 4: Het controleren van de waterpasheid

Voordat je begint met het plaatsen van de tegels, is het belangrijk om te controleren of het oppervlak waterpas is. Dit kun je doen met behulp van een waterpas. Als blijkt dat het oppervlak niet helemaal recht is, kun je dit corrigeren door extra egaliseermiddel aan te brengen en opnieuw te egaliseren.

Stap 5: Het aanbrengen van de tegellijm

Nu het oppervlak helemaal gereed is, is het tijd om de tegellijm aan te brengen. Gebruik hiervoor een lijmkam om de lijm gelijkmatig te verdelen over het oppervlak. Zorg ervoor dat je niet te veel lijm aanbrengt, want dit kan ervoor zorgen dat de tegels niet goed hechten.

Stap 6: Het plaatsen van de tegels

Als de tegellijm is aangebracht, is het tijd om de tegels te gaan plaatsen. Begin in het midden van het oppervlak en werk naar de randen toe. Gebruik tegelkruisjes om gelijke voegen te creëren tussen de tegels. Druk de tegels stevig aan en controleer regelmatig met een waterpas of ze waterpas liggen.

Stap 7: Het voegen van de tegels

Nadat de tegellijm is uitgehard, is het tijd om de voegen te vullen. Gebruik hiervoor voegmiddel en een voegrubber. Verdeel het voegmiddel gelijkmatig over de voegen en strijk overtollig voegmiddel weg met een vochtige spons. Laat de voegen goed drogen voordat je verder gaat.

Samenvatting

Het voorbereiden van oppervlakken voor tegelwerk is een belangrijke stap bij het renoveren van vloeren en wanden. Door de juiste stappen te volgen, zoals het verwijderen van oude tegels, het egaliseren van het oppervlak en het zorgvuldig plaatsen van de tegels, kun je ervoor zorgen dat je tegelwerk er niet alleen mooi uitziet, maar ook duurzaam is. Neem de tijd om het oppervlak goed voor te bereiden en geniet daarna van een prachtig resultaat!

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie