Hoe om te gaan met ongelijke oppervlakken bij tegelwerk

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Hoe om te gaan met ongelijke oppervlakken bij tegelwerk

Als je aan de slag gaat met tegelwerk, kom je soms ongelijke oppervlakken tegen. Dit kan zorgen voor problemen en uitdagingen tijdens het plaatsen van de tegels. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hiermee om te gaan en ervoor te zorgen dat je tegelwerk er strak en professioneel uitziet. In dit artikel deel ik mijn tips en ervaringen met het omgaan met ongelijke oppervlakken bij tegelwerk.

1. Voorbereiding is key

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn voordat je aan de slag gaat met het tegelwerk. Controleer eerst de ondergrond en zorg ervoor dat deze schoon en vlak is. Als je te maken hebt met een ongelijk oppervlak, kan het nodig zijn om deze eerst te egaliseren met een egalisatiemiddel. Dit zorgt voor een mooie en gelijkmatige ondergrond waarop je de tegels kunt plaatsen.

2. Gebruik van juiste gereedschap

Het gebruik van het juiste gereedschap is essentieel bij het omgaan met ongelijke oppervlakken. Zorg ervoor dat je beschikt over een waterpas, tegelsnijder, lijmkam en voegmiddel. Met deze gereedschappen kun je ervoor zorgen dat de tegels op een correcte manier geplaatst worden en eventuele oneffenheden worden opgelost.

3. Kies de juiste tegels

Bij het tegelen van een ongelijk oppervlak is het belangrijk om de juiste tegels te kiezen. Kies bij voorkeur voor tegels met een kleine afmeting, zoals mozaïektegels. Deze tegels zijn flexibeler en kunnen gemakkelijker meebuigen met eventuele oneffenheden in de ondergrond. Daarnaast zorgen kleinere tegels voor een betere verdeling van de druk en een mooier eindresultaat.

4. Start in het midden

Een handige tip bij het tegelen van een ongelijk oppervlak is om in het midden te beginnen en van daaruit naar de randen toe te werken. Op deze manier kun je eventuele ongelijkheden beter opvangen en zorg je voor een gelijkmatige verdeling van de tegels. Gebruik een waterpas om te controleren of de tegels recht liggen en pas indien nodig de hoogte aan met extra lijm.

5. Gebruik van een nivelleersysteem

Een nivelleersysteem is een handig hulpmiddel om ongelijke oppervlakken recht te trekken tijdens het tegelwerk. Met behulp van clips en keggen kun je ervoor zorgen dat de tegels perfect op gelijke hoogte liggen en dat er geen niveauverschillen ontstaan. Dit zorgt voor een strak eindresultaat en voorkomt dat de tegels scheef liggen.

6. Werk secuur en geduldig

Bij het tegelen van een ongelijk oppervlak is het belangrijk om secuur en geduldig te werk te gaan. Neem de tijd om de tegels nauwkeurig te plaatsen en controleer regelmatig of ze recht liggen. Werk in kleine stappen en corrigeer waar nodig om ervoor te zorgen dat het tegelwerk er strak en professioneel uitziet.

7. Afwerking en voegen

Als alle tegels geplaatst zijn, is het tijd voor de afwerking. Vul de voegen tussen de tegels met voegmiddel en zorg ervoor dat deze goed aangedrukt worden. Gebruik een voegstrijkertje om overtollig voegmiddel te verwijderen en de voegen mooi egaal af te werken. Laat het voegmiddel vervolgens goed uitharden voordat je de vloer of wand in gebruik neemt.

Samenvattend is het omgaan met ongelijke oppervlakken bij tegelwerk een uitdaging die met de juiste voorbereiding, het juiste gereedschap en geduld goed aangepakt kan worden. Door te werken met kleine tegels, een nivelleersysteem en secuur te werk te gaan, kun je ervoor zorgen dat jouw tegelwerk er strak en professioneel uitziet. Volg bovenstaande tips en geniet binnenkort van een prachtig betegelde vloer of wand in jouw huis!

👇 Meer leuke artikelen

Plaats een reactie